четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Риболов с воблер

Основните заблуди при риболов с воблер са:

1. Едра риба се хваща с голям воблер.
С малък воблер може да се хване риба от всякакъв размер. Когато се ловува от брега е най-добре воблера да е с дължина 3, 4 или 5 см . При по-малкият воблер кълването е с по-голяма честота. Необходимо е да се намери малък воблер, който да може спокойно да се замята на нужното разстояние.


2. Плуващият воблер е за по-плитки води, а потъващият – за дълбоки.
Това твърдение е вярно само донякъде, защото има и обратен ефект. По принцип плуващият воблер се използва за по близки разстояния, както и за прекалено бистри, плитки или обрасли води. Потъващият воблер, понеже е по-тежък, се използва по принцип за по-далечни замятания.


3. Нужно е воблерът да се води бавно и неравномерно.
Колкото по-бавно се води воблерът, толкова той се превръща в едно обикновено парче дърво. Затова примката трябва да се води равномерно и със средна бързина. Увеличената бързина  увеличава и вибрациите, които провокират рибите. Все пак не трябва да се прекалява със скоростта, за да може рибата да забележи примамката.


4. За кълването има значение цветът на воблера.
Когато рибата не е активна, трябва да се привлече нейното внимание не със смяна на цвета на воблера, а с промяна на размера му към по-малък. При активност рибите налитат на воблери с всякакви цветове.


5. Играта на плуващият воблер е по-добра от тази на потъващият.
Това не е вярно, защото играта на воблера зависи от формата и големината на лопатката му, а не от обема му. Когато лопатката е по-голяма и неговата игра е  по-добра.



Направете риболова успешен с магазин за риболовни принадлежности Suki Baits!

Няма коментари:

Публикуване на коментар