четвъртък, 18 ноември 2010 г.

Риболов с плаващо влакно

При въвеждането на нови, съвременни похвати в спортния риболов започнаха да се употребяват и много нови понятия и термини при работа с риболовни пособия. Като например потъващото и плаващото влакно.


Плуващото влакно се използва при риболов в река, защото там се налага да се контролира цялата обстановка. Нееднаквата скорост на течението в различните части на реката и в различните водни слоеве са причина да се образува много често „корем” , който за да може да се обере, трябва да се следи цялата дължина на линията. Много е важно за спокойствието на рибата да няма съществени сътресения на стръвта. Когато се работи с отворен бигел на макарата и течението обере необходимото влакно, „коремът” се обира често.


Необходимо е да се прави разлика между плаващото и потъващото влакно, за да можем да ги използваме под предназначение. По този начин се улесняват действията при риболов. При съвременните риболовни макари има резервна шпула и подготвянето на двата вида влакна не е проблем. Така в зависимост от обстановката могат да се сменят влакната.


Това разделяне е излишно при дънния риболов. В този случай влакното се потопява с значителна тежест, а линията е максимална изпъната. Дори при речно течение отклонението на линията е съвсем незначително, защото тежестта не позволява. Тежестта също така спомага да не се образува голям „корем”, затова не се налагат чести корекции.

Риболовен магазин Suki Baits 

Няма коментари:

Публикуване на коментар